10 May, 2011

Calculator Casio Film Card SL-800


Setelah sekian lama semenjak kisah Electronic Calculator Sharp Elsi Mate EL-206 yang telah disiarkan kira-kira setahun yang lalu, entri kali ini kita ikuti satu lagi kisah kalkulator yang dikira agak istimewa memandangkan bentuknya yang nipis, senipis kad pengenalan ini.


Mempunyai beberapa button asas sesebuah kalkulator dan sesuai juga untuk dibawa shopping atau recalculate di restoran mamak yang selalunya mengira makanan mengikut 'sedap mulut' sahaja.

Kalkulator ini BR miliki hadiah daripada seorang sahabat baik di tahun 1983 iaitu kira-kira 28 tahun yang lalu dan masih disimpan dengan baik di samping masih boleh digunakan lagi.

Agak sadis juga kerana sahabat yang menghadiahkan kalkulator ini telahpun meninggal dunia beberapa tahun yang lalu. Itupun cuma diketahui setelah BR sekeluarga pergi berhari raya di rumah arwah setelah sekian lama tidak bertemu dan bertanya khabar. "Yet dah tak ada.." itulah kata-kata abang iparnya yang menyambut ketibaan kami.

Menurut keluarganya, pemergian beliau juga agak tragis kerana meninggal keseorangan di dalam bilik rumah yang disewanya di Jalan Pahang, KL akibat 'kerosakan' paru-paru sehinggalah disedari oleh rakan sebiliknya yang pulang dari kerja. Sampai sekarang BR masih tertanya-tanya dan agak pelik juga kerana arwah bukanlah seorang perokok yang selalunya dikaitkan dengan punca utama penyakit berkaitan paru-paru ini.

Mungkin suatu hari nanti BR akan keluarkan satu entri khas mengenai arwah Mohd Akhir ini kerana secara kebetulan arwah amat meminati lagu "Tarikan Nafasku Yang Terakhir" terutama pada verse terakhir nyanyian Tetty Kadi dan sehingga ke akhir hayatnya juga arwah masih belum berkahwin.


Bergambar bersama arwah (kanan) di Central Market, KL di sekitar tahun 1985. Arwah yang juga dikenali dengan panggilan "Yet" ini pernah memberitahu BR bahawa senyuman wanita yang paling disukainya ialah senyuman Bekas Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Dr. Siti Zaharah Sulaiman.


Berbalik mengenai kisah kalkulator atau mesin kira yang telah BR simpan sejak sekian lama ini. Apa yang istimewa mengenai kalkulator ini ialah ia hanyalah sebesar dan senipis kad pengenalan. Bersaiz kira-kira 8.5cm x 5.5 cm dengan berketebalan kira-kira 1mm sesuai dengan namanya Film Card. Amat sesuai untuk diletakkan di dalam dompet bersama-sama barisan kad kredit yang dimiliki.

Bahagian belakang kalkulator yang tertera dengan jelas buatan Jepun. Jika dilihat apalah sangat pada kalkulator ini, tetapi ianya sungguh istimewa untuk disimpan bagi mereka yang mengerti...


Al-fatihah untuk allahyarham Mohd Akhir bin Nayan.
*Allahyarham juga merupakan adik bongsu kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di salah sebuah negara jiran.

15 Any comments?:

Freaky said...

x pernah jmpe kalkulator ni. lama sangat

zuwaidah said...

zaman tu, kak zu pun tak reti pakai kalkulator lagi hehehehehehe..agak ketinggalan laaaaa kak zu nih....

thomas said...

Saya pernah ada calculator tu tapi patah lcdnya sebab simpan dlm dompet,
senyuman DS Dr. Siti memang menawan!

udin said...

menarik tengok kalkulator ni..

miss nina said...

al-fatihah kepada arwah yet.
nampaknya paparan blog dah normal guna IE.

kalkulator tu seusia MN, uniknya.
MN ada duit kertas lama, warna merah nilainya 5sen. tapi kepunyaan abah di kampung.

agaknya, itu betul ke palsu ye?

Tokan said...

al fatihah

Shahayu said...

saya pernah ada calculator tu... tapi rasanya patah kot... x berapa ingat dah....lama dulu...

Alin Marlini said...

tak penah tengok pun calculator camtu...

Khairil said...

sedih bila baca kisah ni...seronok bila bro cerita kisah2 lama disini...

Koding said...

Pernah guna kalkulator ni masa form 6 dulu2...

cik aisha said...

sentimental value la calculator 2...

iera said...

terima kasih BR singgah2 blog saya :)

M a W a D D a H said...

alfatihah buat arwah...

tahun 1985? adah baru umur setahun jagung..kekeke..

xpasti pernah tgk x calculator ni..ngee

Norashiqin Kamaruzaman said...

HYE BLUE RIDERS...sdeyh lak...huhu...semoga roh mohd Akhir dicucuri rahmat....=)
hehhe...wat kngngn la kalkulator tu ye... =)

cikida said...

wahh,,nice entry,,kalkulator yg byk cerita..=)

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'