26 October, 2011

TV Pendidikan Blues...


Terkenang di zaman persekolahan di tahun 1970-an, sungguh seronok apabila cikgu membawa murid-muridnya masuk ke dalam 'Bilik Tayangan' untuk menonton TV. Murid-murid sungguh tekun mengikutinya meskipun ia hanyalah rancangan TV Pendidikan dalam bentuk hitam putih...

Pada satu ketika, satu sekolah juga boleh tidak belajar kerana murid-murid akan dibawa ke kantin sekolah untuk menonton TV menyaksikan setiap kali perlawanan tinju Muhammad Ali diadakan. Masih terbayang kehebatan Muhammad Ali menentang pencabarnya seperti Joe Bugner, Joe Frazier, Antonio Inoki dan sebagainya.


Gambar di atas ini boleh menceritakan segala-galanya. Pernahkah anda mengalami pengalaman itu? Sungguh syahdu...

37 Any comments?:

tunz said...

heheh terkenang semasa dolu2.....indahnya saat itu

izzie izzam said...

pernah2..hehe mse skola rendah..tpi tv da adew kaler lah..hehe..berebut2 na dok depan..sbb na tgk tv..haha!! padahal mls na msuk klas blajo..:P

yusuflaili said...

Salam;
masa sekolah rendah dulu selalu sangat tengok tv pendidikan hitam putih..watak dalan rancangan ni ialah abang "Wazata Zen" kalau tak salah aku..

Brilliant Marjan said...

tak pernah lagi..

Blues Riders said...

BR to tunz:
andai dapat ku undurkan putaran dunia.. indahnya zaman kanak2..

BR to izzie izzam:
zaman BR dulu TV hitam putih, itupun sudah cukup seronok..

BR to simanis yang manis:
sepertimana di dalam gambar, begitulah sekolah BR dahulu, sekolah atap dinding papan. tingkapnya juga macam pintu.. huhu..

BR to yusuflaili:
abang wazata zain dengan 'gigi arnab' nya.. sungguh nostalgia..

Blues Riders said...

BR to Brilliant Marjan:
kenangan untuk orang2 lama.. mungkin juga brilliant marjan belum dilahirkan lagi pada waktu itu..

Arif Aiman said...

wohhh...

zmn sblum aku lahir

paksab said...

betul BR, kalau muhammad ali bertinju.sessi persekolahan dibenarkan berhenti untuk menonton secara langsung..saya rasa tak mungkin saat begini akan berulang kembali.

Fabulous Me said...

Haha zmn sy masih ade 1 skolah bkumpul di kantin utk tgk tv atau movie kanak2..

fadh leyanie said...

teringin nak merasa waktu tu,malangnya belum lahir lagi..

Blues Riders said...

BR to Arif Aiman:
bagus juga untuk info arif, begitulah kanak2 sekolah dulu2 belajar.. banyak bermain dan enjoy..

BR to paksab:
tak mungkin berulang lagi pak sab.. huhu.. sekarang ada ASTRO kt sekolah pun bebudak tak mahu tengok..

BR to Fabulous Me:
sekarangpun masih ada, mungkin tayangan movie pada hari kokurikulum sekolah..

BR to fadh leyanie:
seronok.. memang seronok zaman itu. bergembira walaupun dengan teknologi yg tak seberapa berbanding sekarang..

myezatul aQma said...

pernah msa sekolh rendh..tp berwarna punya.
skrg kat uia lectr bg kitorg tgok movie unutk subjek sejarah..
bestttt

Muzaffar said...

Selalu tertunggu-tunggu bila waktu cikgu akan membawa kami ke bilik tayangan yang gelap dan berserabut. Nostalgia yang satu ini memang tidak dapat diulang walaupun zaman serba maju ini memungkinkan segalanya. Saya dulu bersekolah di sekolah kampung yang bangunannya dibuat daripada kayu. Bilangan tv di dalam kampung saya boleh dibilang dengan jari. TV Pendidikanlah hiburan mudah kami.

LydSunshine said...

Penah-penah. Saya zaman 80-an. Pastu cikgu yang malas nak mengajar, selalu bwk kami pergi bilik Siaraya untuk tgk video filem apa-apa. Merapu je cikgu.

Alan said...

masa sekolah dulu takdelah cikgu bawak tengok tv sebab saya masuk sekolah rendah dah tahun 90an.

tapi saya suka tengok rancangan tv pendidikan semasa kecil.rasa macam seronok je tengok budak belajar kat sekolah.

bila dah start masuk sekolah,rasa malas pulak nak pergi hehehehe

nurbeena said...

pernah melaluinya. seronok sekali rsnya walaupun hanya untuk slot tv pendidikan

Blues Riders said...

BR to myezatul aQma:
kalau TV warna tu dah kira baharu tapi mungkin kaedahnya hampir sama. bagus dan teruskan meminati sejarah..

BR to cikgu Muzaffar:
itulah nostalgia manis yang tidak mungkin akan berulang lagi..

BR to LydSunshine:
siapa cikgu yang malas tu? hehe..

BR to bro Alan:
bagus juga tu TV pendidikan sebagai motivasi untuk mendekatkan diri ke alam persekolahan..

BR to nurbeena:
bila dikenangkan kembali rasa kelakar pun ada.. itulah kanak2..

Hidayati said...

Hah betullah. Memang best p bilik tayangan. Dulu akak hari2 tengok tv pendidikan. Lebih kurang macam astro tutur tv & TVIQ juga.., cuma hitam putih & cikgu2 nya bergaya dengan seluar bell bottom. Cool!

Blues Riders said...

BR to Hidayati:
itulah kenangan yang tidak dapat dilupakan. seluar bell bottom atau baggy, kemeja ketat dipinggang, kasut johnson tumit tinggi.. haha..

CikGu Ma said...

saya pernah tgk jugak tv hitam putih..masa tu sekitar tahun 89 dan saya berumur 5 tahun..mak cik saya masih pakai tv hitam putih..kecik jer tv dia masa tu...

Spallan said...

Memang best ni dulu Bro. Balik mengaji, sebelum pi sekolah (rendah) petang, sempat layan satu dua episod rancangan TV Pendidikan. Lebih-lebih lagi rancangan pelajaran Bahasa Inggeris yang ada dua "clown" tu. Bing and Bong kalau tak silap. Terbaikkk bro.....

iaryylr said...

ya seperti Bro Spallan, saya suka tengok badut 2 orang tu, baru ingat badut tu..., Yang lain adalah rancangan pendidikan sains dan sejarah...

Blues Riders said...

BR to CikGu Ma:
perkembangan teknologi telah merubah segalanya..

BR to bro Spallan:
bing and bong.. yayaya! sebab itulah pandai berbahasa inggeris..

BR to bro ia:
rancangan TV dulu2 tidak banyak pilihan seperti sekarang, TV pendidikan pun sudah cukup menghiburkan bagi kanak2 waktu itu..

shy princessha said...

kalau kat sekolah...
tak pernahla...sbb dah der tv kaler2...

tpi bile tengok tv dulu2 ni...
teringt tv kt umah tok saya...
dah lama la...rasanyer saya tak sek pun lg...
tv hitam putih...
tv tu cam melekat kat almari...
pastu kalau nk tgk kena tolak pintu die...ala2 cam pintu almari jepun tu ha...
tak tau la nak cite camner...
tpi mmg teringt2 kat tv tu...
rasa cam nostalgia zaman kecik2 je...=)

Hiddy Asri said...

Btol..tapi zmn sy TV2 byk siarkan ttg pendidikan..

NajaHmaDi said...

teringat masa sekolah rendah dulu rajin masuk bilik tayangan tengok TV pendidikan..hehehe

Blues Riders said...

BR to shy princessha:
dulu2 hanya TV hitam putih sahaja yang ada, itupun sudah cukup menghiburkan dengan rancangan TVnya yang sungguh terhad..

BR to Hiddy Asri:
apa pilihan yang ada waktu itu, hanya TV1 dan TV2 sahaja. TV pendidikan pun jadi..

BR to NajaHmaDi:
mesti berebut2 hendak duduk di depan.. hehe..

nadia fatihah said...

hahaha. sy tak sempat pon ngan zaman hitam puteh ni :P

Blues Riders said...

BR to nadia fatihah:
kalau tak sempat merasa zaman hitam putih ni, tentu nadia adalah generasi 1980-an sbb TV warna hanya diperkenalkan pada penghujung tahun 1978.

arnissa said...

anis xsmpat .. lahir2 da tgk tv kaler.. huhuu. tp tgk citer p.Ramlee jer lar kaler itam putih..mesti best kan dpt tgk rmai2.. hehe

Blues Riders said...

BR to arnissa:
memang seronok tengok ramai2.. TV hitam putih pun dah kira moden pada waktu itu.. huhu..

rasta said...

Terinagt zaman dulu dulu tgok tv tumpang kat umah jiran sebelah satu kampung cuma ada 4 bijik tv je masa tu

Blues Riders said...

BR to rasta:
itulah kenangan yang tak dapat dilupakan. kadang2 macam kelakar pun ada..

CikguShikin said...

pernah merasa kejap je..kt perpustakaan tapi tak selalu pun dpt tgk

HEMA said...

tak pernah tp klu dgr radio pndidikan tu pernah la...ada segmen bljr mnyanyi lagi...

Penunggu Hujung Dunia (PhD) said...

Mohon share di http://mrsmmersing.blogspot.com

Ciakap Panglai said...

Sebelum Setiap Matapelajaran Biasanya Ada Selingan Muzik2 Instrumental.......Love Is Blue Yang Paling Aku Minat.

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'