27 April, 2010

Television SETRON 20" Tahi Cicak Blues...



Inilah television keluarga yang telah banyak berjasa suatu ketika dahulu. Digelar TV 'tahi cicak' sebab masa dulu-dulu mana ada TV colour, semuanya hitam putih (monochrome). Masih tersimpan di dalam stor kerana telah tidak digunakan semenjak bermulanya era TV colour pada tahun 1979.




Berjenama SETRON. Tidak pasti pula buatan mana.


Alas kain 'kait' itupun package sekali dengan TV. Kakak aku buatkan, memang tahan sampai sekarang. Kalau tidak silap masa itu menggunakan benang 'Minlon' atau 'Minkle'.


TV ini masih lagi digunakan sehingga awal tahun 80-an memandangkan masih tidak mampu lagi membeli TV warna yang harganya masih mahal ketika itu. Amat berbeza dengan zaman sekarang di mana sebuah TV warna 29" boleh dibeli hanya dengan harga RM399.00.


Bagi mereka yang kreatif, TV lama sebegini boleh dijadikan hiasan yang cantik dengan menjadikannya aquarium.


Control panel yang terdapat ialah pemilihan channel jenis pusing-pusing atau pulas-pulas. Terdapat 12 channel pilihan, tetapi yang boleh digunakan hanya 1 dan 2 sahaja kerana pada waktu itu hanya terdapat siaran RTM 1 dan RTM 2 sahaja. Memang betul kata Starsky di dalam komen beliau pada post Hiburan Minggu Ini yang lalu.

Lain-lain control panelnya ialah power, volume, contrast, bright dan v-hold. Apabila sebut v-hold ini, fungsinya ialah untuk mengawal siaran supaya berkedudukan tetap supaya siaran tidak turun dan naik.


Mempunyai pintu yang boleh disorong-tarik di kiri dan kanan untuk membuka atau menutup. Lengkap dengan penguncinya sekali sebagai fungsi child lock. Masa bebudak dahulu aku cukup suka bermain dengan pintu ini.


Mempunyai rak di bahagaian bawah sesuai untuk meletakkan surat khabar atau majalah. Nak letak ubat nyamuk pun boleh...


Pembesar suara di kiri kanan TV. Bunyinya tidaklah seberapa kerana pada waktu itu belum ada teknologi audio yang secanggih sekarang.

Kisah blues di zaman TV hitam putih ini:

Rancangan yang paling diminati pada waktu itu ialah siaran filem-filem Melayu di setiap malam Sabtu. Kedai-kedai kopi atau rumah-rumah penduduk kampung yang memiliki TV akan didatangi oleh jiran-jiran dan rakan taulan dari seluruh pelusuk untuk menyaksikan tayangan filem dengan membayar 10 sen kepada tuan rumah atau tuan kedai kopi sebagai bayaran minyak petrol. Macam mini pawagam la pulak.

Hanya orang berada sahaja yang mampu memilki TV pada waktu itu dan pada waktu itu juga bekalan elektrik masih belum menyeluruh seperti sekarang. Generator elektrik peribadi yang menggunakan petrol adalah sebagai sumber utama bekalan elektrik pada waktu itu.

Pernah berlaku di mana tuan punya generator/TV disambar api sewaktu membetulkan generator yang tidak berfungsi. Kejadian berlaku ketika anak beliau menyuluh generator tersebut dengan pelita minyak tanah sewaktu kerja-kerja pembaikan dilakukan. Mujurlah tiada kemalangan jiwa yang berlaku...

Bagi ibu bapa yang tidak mampu membeli TV pada waktu itu dan apabila anak-anak meminta dibelikan TV, jawapan yang paling sesuai untuk diberikan ialah "Ambil besen ikat dengan tali, lepas tu gantung dan tengok, jadilah 'talibesen'...". Jawapan yang pernah atok aku berikan he.. he..

Tidak ketinggalan juga pada waktu persekolahan dahulu cikgu-cikgu akan memasang TV di kantin sekolah dan sama-sama menyaksikan perlawanan langsung acara tinju antara Muhammad Ali vs Joe Fraser... Tak belajarlah hari itu sehari.


Di antara rancangan-rancangan TV yang masih lagi aku ingat sewaktu di zaman 70-an dan awal 80-an...

Ultraman:
Hero dari Jepun yang bernama Goh dan boleh bertukar menjadi ultraman. Selalunya bergaduh dengan raksasa di pencawang elektrik.

Giant Robot:
Kisah dari Jepun mengenai sebuah robot yang menerima arahan daripada seorang kanak-kanak melalui jam tangan.

Gemini Man:
Kisah seorang hero yang boleh ghaib selama 30 saat dengan menekan butang di jam tangan Casio.

The Man From Atlantis:
Kisah seorang hero dua alam atau amfibia. Tubuhnya akan menjadi lemah jika tidak kena air. Jarinya macam itik. he.. he..

Combat:
Siri yang paling diminati mengisahkan perang di antara tentera Amerika dengan tentera Jerman. Starring: Vic Morrow as Sergeant Sanders...

The Six Million Dollar Man:
Kisah seorang hero dengan anggota bionic, tangan, mata dan kaki. Starring Lee Majors.

The Bionic Woman:
Kisah seorang heroin dengan anggota bionic, telinga, tangan dan kaki. Starring Lindsay Wagner.

Potret Pekerti:
Drama-drama Melayu seperti cerekarama di tv3 hari ini. Pelakon Cina yang selalu muncul: Lai Joo Lian.

Tiga Sekawan:
Kisah tiga wanita cina yang bersahabat baik dan selalu memakai cheong sam.

Cabutan Sports Toto:
Siaran petang sebelum rancangan TV bermula. Pengacara akan memusing raga yang mengandungi bola bernombor. Apabila pintu di bawah raga dibuka, sebiji bola akan terjatuh dan nombornya akan dipemerkan. Pengacara selalunya ialah Ho Kwee Ling dan seorang pengacara India (dah lupa nama).

CHiPs:
Kisah polis traffic di Carlifornia. Watak utama ialah Punch dan Jon. Lebih kurang seperti rancangan Roda-roda Kotaraya sekarang.

Rockford Files:
Kisah seorang penyiasat persendirian yang suka menumbuk orang dan suka mendrif kereta.

Hawaii Five O:
Kisah penyiasatan.

The High Chaparral:
Kisah cowboy. Watak: Blue, Monalito.

Tayangan Gambar Melayu:
Kebanyakan filem-filem dari studio Jalan Ampas lakonan P. Ramlee, Nordin Ahmad dan lain-lain pelakon sezaman.

Charlie's Angel:
Kisah tiga orang gadis penyiasat lincah yang tidak mengenali bossnya. Starring: Farah Fawcett dan Jaclyn Smith.

Space 1999:
Kisah fiksyen sains di angkasa lepas.

Nano! Nano! (tajuk sebenar dah lupa):
Hero dari angkasa lepas hidup di bumi. di akhir cerita akan menghantar mesej kepada rakannya di angkasa. Starring: Robin Williams.

Buck Rogers In The 21st Century:
Juga kisah fiksyen sains di angkasa lepas.

Little House On The Prairie:
Kisah 'orang putih kampung' di ladang prairie. Starring: Michael London, Melissa Gilbert. Watak: Laura, Merrie, Nellie.

The Saint:
Kisah penyiasatan agen british. Starring: Lan Ogily.

The New Adventures:
Kisah penyiasatan agen british pakai topi dan payung serta memandu kereta Rolls Royce.

Hardy Boys & Nancy Drew:
Kisah penyiasatan 3 bersaudara menyelesaikan misteri. Novelnya pun ada. Memang aku suka baca masa bebudak dahulu.

Mission Impossible (Masa bebudak dulu aku panggil 'mesin imposibel'):
Kisah 5 agen khas yang mempunyai kepakaran tersendiri dengan menggunakan gadget yang canggih.

Drama Minggu Ini:
Drama-drama tempatan Melayu.

Hiburan Minggu Ini:
Program nyanyian artis2 tempatan. Melibatkan tiga kaum utama melayu, cina dan india dan pengacaranya ialah Taufik Haji Ali yang suka membebel he.. he..

Bintang RTM:
Program mencungkil bakat-bakat penyanyi seperti akademi fantasia sekarang. Ramai penyanyi terkenal tanahair yang telah dihasilkan daripada program ini.

Bakat TV:
Program mencungkil bakat di dalam bidang muzik dan nyanyian berkumpulan seperti tiup daun getah, gesek gergaji, main bag pipe, angklong macam piano dan sebagainya.

Kuiz Perpaduan:
Rancangan kuiz pengetahuan am. Pengacaranya ialah Zainal Alam.

Peristiwa:
Menceritakan perkembangan semasa di dalam dan di luar negara seperti majalah 3 sekarang.

Kesuma:
Rancangan masakan. Pengacaranya ialah Dahlia Atan dan Norlela Samad.

Sapphire And Steel:
Aku tak faham cerita apa...

Exercise With Gloria:
Rancangan senaman.

Rencana (Transtel Cologne):
Dokumentari dan sukaneka dari German.

Rancangan Tergendala Sebentar:
Gambar orang gemuk duduk di kerusi sambil membetulkan tv.

Medicine Man:
Kisah seorang doktor yang mencari ubat-ubatan di hutan.

Run Joe Run:
Kisah seekor anjing yang bijak dan membantu tuannya menyiasat.

Lassie:
Kisah seekor anjing yang cerdik.

BJ And The Bear:
Kisah seorang drebar lori treler dengan seekor chimpanze.

Manix:
Kisah penyiasatan.

Kojak:
Kisah seorang penyiasat botak yang suka hisap lolipop.

Zorro:
Kisah seorang hero berkuda dan bertopeng serta bersenjatakan pedang selalu membantu golongan susah.

Baa Baa Black Sheep:
Kisah perang tentera Amerika dengan tentera Jepun menggunakan kapal terbang.

Incredible Hulk:
"Mr. Maggie, you don't make me angry, you don't like me when i'm angry.." Lepas tu bertukar menjadi raksasa hijau.

Lost In Space:
Kisah sebuah keluarga yang terkandas di sebuah planet di angkasa. Turut bersama ialah seorang doktor yang selalu membuat huru-hara.

Sheriff Lobo:
Kisah cabaran seorang sheriff bersama seorang timbalannya yang bodoh2 alang.

Swiss Family Robinson:
Kisah sebuah keluarga yang tinggal di atas pokok di sebuah pulau akibat kapal mereka yang karam di tengah lautan.

Donny And Merrie Show:
Rancangan hiburan dari keluarga the Osmond Brothers. Semuanya nampak gigi.

Sha Na Na:
Rancangan hiburan dengan gaya retro 70an.

Dallas:
Kisah orang-orang kaya orang putih.

Starsky And Hutch:
Kisah dua orang penyiasat yang bersahabat baik.

The Wild Wild West:
Cerita penyiasatan cowboy.

Animals:
Kisah seorang penyiasat yang boleh bertukar menjadi haiwan yang dikehendakinya.

Wrestling:
Rancangan gusti. Teknik dulu-dulu biasanya kepit kepala lawan kat ketiak lepas tu hayun lawan kat tali. Penggusti yang diingati ialah Tiger Singh dari Singapore.

UFO:
Kisah fiksyen sains angkasa lepas.

Planet Of The Apes:
Kisah masyarakat manusia yang berwajah beruk.

Star Trek:
Kisah fiksyen sains angkasa lepas.

Scobby Doo:
Kartun kisah penyiasatan misteri dibantu oleh seekor anjing (Scobby Doo) yang selalu membawa masalah.

Merry Melodies:
Rancangan kartun dari Walt Disney. Kartun 'Tom And Jerry' dan 'The Road Runner' selalu disiarkan.

The Flinstone:
Kisah kartun purba. Naik kereta dengan berkayuh, burung jadi penyepit baju, tulang jadi cucuk sanggul.

Woody Wood Pecker:
Kartun mengenai seekor burung tukang.

Superman:
Kisah hero Amerika yang suka menolong orang dan boleh terbang.

Iklan Serbuk Pencuci Drive:
Ada pacman makan kotoran.

Iklan Ribena:
"Minta sikit..", "Boleh.. sikit saja tau.."

Mickey Mouse:
M.I.C.K.E.Y... M.O.U.S.E... MICKEY MOUSE..

Demikianlah serba sedikit rancangan-rancangan TV yang setakat termampu aku ingati...

Beberapa tambahan lagi rancangan-rancangan TV daripada pembaca:
(Terima kasih kerana sudi berkongsi perasaan yang blues...)


Daripada Gallery Warisan:

I Dream Of Jeannie

Land Of The Giants

The Man From U.N.C.L.E

Daripada Nostalgia Zaman Berzaman:

Eight Is Enough
Kisah sebuah keluarga yang mempunyai 8 orang anak. Yang bongsu kalau tak silap nama Nicholas, rambut lurus macam topi keledar.


15 Any comments?:

Gallery Warisan said...

salam perkenalan


saya juga ada sebuah tv lama tapi lama da kene buang dari tahun 70an lagi. TV tuh arwah ayah beli katanya dlm thn pertengahan 60an. kakinya terkangkang dan bagi kami yg tinggal di JB dpatlah tgok siaran spore selain RTM 1 dan 2.

Bagus benar ingatan awak tentang cerita2 lama tuh ya dan sini saya nak tambah lagi sikit

1) I dream of jeannie

2) Land of the Giants

3) The man from Uncle

Qaseh said...

banyak tu cerita lelama yg BR ingat cayalah....dasat tuh.

9W2OCC SHAM said...

ada lg nak tambah,,,

crita cowboys,,,
Paladins,,, have gun will travel
Lone Ranger,,, hero lupa,,, pembantu Tonto

Godzilla lama,,,

Fantasy Island,,, bos,,, the plane,,, the plane

M a W a D D a H said...

hahahaha...ada jugak tv nie...tapi memang dah tak berfungsi..sama lor..hikhikhik

AkuHenjutJer said...

perghhh bro teringat nostalgia lama2 ni bro...siri2 tv...teringat dulu2 bila network tk baik akn kluar "SIARAN TERGENDALA SEBENTAR"...masa ni geram betul dibuatnya keh ke keh

Cha said...

dulu kt umah aku pon ade TV ginih.. siap kotak TV tu.. aku pon suke maen sorong2 pintu kotak TV tuh.. best.. lame gile TV tu tahan, x rosak2.. last2 time aku skolah rendah TV rosak, ayah buang. tp kotak tv tu still simpan. skrg ni xtau mane ayah aku letak kotak TV tuh.. nostalgia tol lah..mengingat zaman aku kecik2 dulu. time dh ade TV kale, tv itam putih ni letak lam bilik kami, so, ble kne kurung lam bilik (kne paksa study), kami on TV ni tp suara slow, tgk tv gak..hehehe..

Anonymous said...

orang lama,

salam..wah best..nostalgia lah bila tgk tb kayu tu..tapi nak betolkan sikit,'the new adventures' bukan tu tajuknye..tajuk sebetolnya 'the avengers'..

lagi satu yg 'animal' tu,tajuknye 'manimals'..

yg nano nano,robin williams berlakon tu tajuknye 'mork & mindy'..

Blues Riders said...

thanks anonymous. sebarang pembetulan fakta, komen dan cadangan amatlah BR alu2 kan.

Anonymous said...

sya nak tambah lagi citer dulu2..

1)hart to hart

2)the fall guy(yg jadi hero citer 6 million dollar man tu berlakon 'lee major'.

3)daniel boone

4)21 jump street

5)the A-team

6)macgyver

7)streethawk

8)misfit of science(courtney cox masa muda..cun lagi)

9)the invaders

10)V..

11)sledgehammer(siri ni hero dia polis ade pistol magnum besar warna silver dgn sorang partner pompuan..

12)the equalizer(hero dia dah tua)

13)knightrider

14)airwolf

15)captain power

16)bewicth

17)run buddy run

18)the greatest american hero

19)bionic boy(citer fillipina

20)twillight zone

21)lucy

22)mike hammer

23)magnum P.I

24)spencer for hire

25)vegas(robert urich 1978)

26)murder she wrote

27)siri werewolf(1988)citer ni setengah jam je..

28)stingray(citer ni hero dia nick mancusso macam ala2 knight rider..keter dia cool siot..

29)wiseguy(kevin spacey masa muda..)1989 kalo xsilap siri ni..

30)hardcastle & mccormick..

Anonymous said...

tambahan lagi..

31)the power of mathew star

32)the magician (hero yg berlakon citer incredible hulk..xsilap sya namanya bill bixby

33)the wizard(yg heronya org kenit pandai cipta barang)

34)the pheonix(citer ni heronya ade pakai tangkal bentuk x ke apa..dah lupa la..)

35)wonder woman

36)ISIS(citer ni heronya pompuan dia jumpa rantai then dapat power..

37)the amazing spiderman siri tv

38)wizard & the warriors

39)jason & the star command

40)logan's run

41)battle star galactica(1978)

42)voyagers(citer dia macam time travel)

43)the green hornet

44)batman show(tensen betol bila tgk batman dgn robin panjat bangunan dgn tali boleh pulak sembang dgn org yg bukak tingkap..

45)cover up

46)automan

47)T.J hooker

49)simon & simon

50)fantasy island

51)riptide(citer ni macam baywatch tapi hero naik helicopter)

Anonymous said...

welcome blues riders..nama anda mengingatkan sya citer kamen rider black@suria perkasa hitam@ satria baja hitam yg femes dulu..

teringat space cop gaban,oshin,miss comet,maero attack(yg lawan bola keranjang)..ultraman pulak banyak sirinya..nostalgia2.. memang layan blues la.. thanks kerna wujudnya blog ni..

oh ya..ada satu kartun nak kata jepun bukan..campur kot dgn org putih..tajuknya saber rider & the star sheriff..lagu intro nya memang layan..bestt siot..

Blues Riders said...

panjang cerita bagaimana boleh dapat nama blues riders ni... eer.. anonymous dulu pernah kerja dengan RTM ka? anyway thanks to anonymous, salam perkenalan.

bat said...

combat .tak tahun 70 an .....nak tengok tv pergi umah jiran ......peh best gila citer tu ....hari cuti sekolah main combat2 .....

Anonymous said...

nano nano tu cite 'Mork & Mindy' Pam Dawber & Robin William pelakon dia!!

Anonymous said...

stingray - citer kapal selam dan guna puppet sebagai pelakun

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'