01 July, 2010

Bedak Batu 'Samfong' Blues...


Sepanjang yang diingat, bedak batu di dalam kotak ini memang telahpun wujud di era 1970-an lagi. Boleh dikatakan bedak batu Samfong ini adalah sesuatu yang 'must have' bagi setiap wanita pada waktu itu. Masih jelas terbayang ianya berada di atas almari solek atau lebih dikenali sebagai 'almari setbod' di rumah BR pada waktu itu.


Sangat popular di kalangan ibu-ibu, makcik-makcik dan kakak-kakak sebagai bedak kecantikan mungkin kerana tiada pilihan lain pada waktu itu memandangkan pengeluaran bedak-bedak kompak tidaklah banyak seperti sekarang ini ataupun mungkin juga di atas faktor harga yang ekonomikal dan keberkesanan penggunaan bedak Samfong ini.


Untuk pengetahuan, bedak Samfong ini juga popular dan digunakan oleh pelakon-pelakon wayang Cina atau lebih dikenali sebagai 'Wayang Tongkoi'.


Di bahagian belakang kotak bedak tertulis dengan perkataan Cina yang mungkin menceritakan mengenai cara penggunaan dan kegunaan bedak ini (Ada sesiapa boleh 'translate' kan?) Produk ini daripada Sam Fong Cosmetic Co. Ltd.


Bedak batu yang dimaksudkan adalah berbentuk empat segi dan berketebalan kira-kira 2 cm diisikan muat-muat ke dalam kotak. Rasa-rasanya dua atau tiga bulan boleh bertahan bergantung kepada cara penggunaannya.


Kaedah pemakaiannya adalah sama seperti bedak kompak biasa tetapi menurut testimoni yang diperolehi daripada beberapa orang rakan yang pernah menggunakan bedak ini, bedak Samfong ini amat berkesan untuk melicinkan kulit muka.



Pada awal 1980-an juga bedak Samfong ini masih lagi digunakan dan cukup popular terutamanya dikalangan pelajar-pelajar perempuan. Waktu yang kerap digunakan ialah selepas Pelajaran Pendidikan Jasmani (PJ) dan sewaktu pulang dari sekolah. Pendek kata bagi mengelakkan daripada menampakkan wajah berminyak dan berpeluh setelah seharian di sekolah... Eer.. tak gitu Kak Long?


Senyuman menawan daripada wajah nyonya yang menghiasi kotak bedak Samfong ini pastinya tidak akan dilupakan oleh mereka yang pernah menggunakannya. Namun begitu kepopularitian bedak ini telahpun ditenggelami oleh kehadiran bedak-bedak kompak berbagai bentuk dan jenama masa kini yang lebih menampakkan ke'elegan'an dan status kepada si pemakainya, bersesuaian pula dengan rumusan-rumusan saintifik moden yang menjanjikan kulit muka yang lebih menawan.


Kepada makcik-makcik dan kakak-kakak yang pernah menggunakan bedak batu Samfong ini tentu sekali ianya menimbulkan satu nostalgia yang tersendiri dan tentu sekali boleh boleh berkongsi bersama maklumat tentang pengalaman menggunakan produk ini...

32 Any comments?:

Suhana Shahril said...

Haha..selama ni dok pakai, tak penah tahu pun namanya bedak samfong.Masa sekolah tadika dan sekolah rendah memang rajin pakai.Selalu dipakai oleh maktok (panggilan orang utara utk nenek).Mula kenal dengan nama bedak cina atau bedak batu.Akhir sekali pakai masa sekolah menengah kot.Anak2 skrg dah tak penah jumpa dah kot bedak ni.Mereka lebih terdedah dgn bedak kompak kini yang berjenama.

Kniedaz said...

hehe..mana leh lupa..mmg kena ada atas lemari neh..lepas tu memutih je atas meja lemari sebab kekadang bedak ni pecah..kita suka amik seketul pastu terus sapu kat muka..hehe

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

Mak Sweetie masih pakai lagi bedak ni,Ada jual lagi kat kedai kg. kalau balik kg lepas solat malas nak make up lagi, belasah jer bedak mak ni..hehhe sejuk jer rasa pipi.

Lynn Nasir said...

tak pernah pakai la bedak ni, cuma cium-cium je bau dia (nenek punya) bila blk kampung dulu. nak kena try ni, boleh licinkan kulit ye..hehe!

eqacashperlala said...

even though saye golongan muda, saye suke pakai bedak ni.

mak kata elok utk kulit muka

Qaseh said...

nek saya pon suke pakai bedak nih... memang kulit nek saya licin....
nek saya panggil bedak nyonya tau tok...kekekek

Salmia said...

mak sy panggil bedak nyonya ni.. hehehe
tp susah jumpa dh mende ni

farhana_aziz said...

tak pernah tengok.hehe.jakun tak saya?mungkin mak saya penah tengok.

kema said...

pnah pki dulu..tp skg xpakai dh....tok sedara kema pki lg bedak neh..hasil nye..kulit tok tuh xde jerawat n x bkedut sgt.....still cntik

alinac lover said...

hehe..saya kenal sgt bedak ni~

saya da follow ya~

Nasrina said...

rindu sama bedak ni....

nfahk said...

digunakan oleh mak dan nenek sebagai bedak sejuk jugak...campur air sikit, tempek kat muka pakai sebelum tido. biar sampai pagi..hehe.. :)

Hampasnyior said...

mmg stylo r bedak ni. brg vintage nih.

ieQa sWetLuv said...

wahh pena tgk ni kat uma nenek la.. tp sekarang da x jumpa da kan!

.::linda::. said...

sy pun penah pakai n still ade g kat umah..mak sy sgt suke bedak ni...dan sy juga guna bedak ni dari kecik sampai skolaha mnegah..mmg elok utk kulit..percaya atau x sy xpernah alami masalah jerawat yg serius.....bedak nyonya..terbaeek lahhh

farah@pa'in said...

nenek pain pakai bedak ni tau..haha siap demand, xmO yang pink..haha beli pai due, simpan stOk bulan depan skali..comel an;p

dLa said...

wahhh bedak cine nie.
dlu oyang sllu pkai kan kat muke. hihihihi~

HUDA said...

woah~! nostalgia sunggoh. mase saye tadika dulu, saye suke curi pakai arwah mak angkat saye punye. tapi tetap kantoi sebab pakai macam teppong gomak. hehehe suke bedak neh! wangi~ ^^

Adeeya said...

:O whoaa ! bedak ni ! dah lama tak nampak ! masa kecik-kecik nenek selalu pakai dan saya selalu teraburkan haha :D

h A n Y S said...

arwah nenek suka guna,
arawah panggil bedak ni as bedak sejuk,
hehehe,
rindu plak nak tengok bedak ni~
;D

kak tina said...

Laa...tgk bedak batu ni saya smpai tergelak seorg2 sbb teringat masa kakak saya pakai dlu. dia pakai cmni..colek kat bedak, sapu kat muka, colek bedak sapu kt muka tp dia buat laju2 la.. ee..mmg nostalgia btl la bedak ni tp mmg elok utk muka xde jerawat berani hggap..betul! ada 2warna, 1pink 1 putih.

Anonymous said...

best bedak ni tau, kalau nak pakai compact powder atau 2way foundation tu, pastikan pakai bedak sanfong ni dulu baru 2way foundation. Make up / pressed powder dll akan kekal lama kat muka....muka pun tak berminyak sgt. Cubalah!

thefeiy said...

Best lah blog ni :)Thank you so much for this post! Can I quote you from this blog entry and your photos for the magazine I'm writing for? :) It's for a section called D Expired: Old-school Bedak Sejuk vs New-age Facial Mask, the mag I'm writing for is called DYou, a Disney teen magazine. Will definitely credit you! Hope it's okay ;) Terima kasih banyak2!

Sabrina B

muhammad amzarrul said...

ini la bedak digunakan arwah onyang saya. so cool!

marie lynn momok said...

sy bru pas beli bdak nie..sbb rasa mcm brngan vintage je..hehe ade lg jual kt kdai2.ari 2 sy beli kt miri

Anonymous said...

sa bru beli trus pkai tw..haha.test dlu power bedak cina nie

Anonymous said...

same la.. huhuhu

Anonymous said...

Skrg pon.da.ade kaler cm.bdk.kompak.tu

Anonymous said...

Huhu sy golongan remaja zaman 2016 ini masih menggunakan bedak ni. Nenek sy kata boleh licinkan muka. Sy pun suka pakai sbb muka sy agak berminyak. Bila pakai bedak ni rasa licin je.. masa kecik2 dulu pegi meja mekap moyang, mmg ada bedak ni. Sy beli di kedai lama2 baru jumpa, dulu murah je nenek sy kata. Skrg, rm3.90 tapi sy beli dgn harga rm3 shj hehe ��

Muslimah Optimis said...

dekat kedai mr diy ada jual rm1.70 ke rm1.90 lupa pula. kat longwan pun ada jual

Muslimah Optimis said...

dekat kedai mr diy ada jual rm1.70 ke rm1.90 lupa pula. kat longwan pun ada jual

alia saffira said...

Bedak ni memang terbaik bila sy pakai ramai tanya akak ni cantiklah akak ni cunlah hihi i pakai bedak ni before pakai compact powder memang tahan lama!

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'