12 March, 2010

My Son Luqman Harith


Pembentukan otak yang sempurna merupakan titik permulaan yang paling penting dalam perkembangan awal kehidupan manusia.

Ketidaksempurnaan atau sebarang kecederaan yang berlaku pada otak memungkinkan fungsinya terganggu sekali gus menjejaskan lain-lain fungsi tubuh yang berkaitan dengannya.

Kecederaan otak yang dialami sama ada sebelum, semasa atau selepas dilahirkan boleh menyebabkan fungsi saraf yang mengawal pergerakan dan tubuh termasuk kaki dan tangan (postur) seseorang terganggu.


APA ITU CEREBRAL PALSY?

'Cerebral' ialah otak.

'Palsy' bermaksud 'kurang atau tidak upaya mengawal pergerakan otot' atau pergerakan (motor) otot-otot gagal berfungsi secara normal.

Kanak-kanak cerebral palsy mengalami (sebahagian besarnya) kerosakan pada kawasan motor dalam otak yang mengakibatkan kekurangupayaan untuk melakukan pergerakan otot-otot dan tegak badan.

Kecacatan otot dan saraf otot ini lazimnya berlaku sebelum, semasa dan di peringkat awal bayi dilahirkan - ketika bahagian otak berkembang dengan pesat.







Dah 15 tahunpun umurnya sekarang.



Revolvers - Namun Ku Punya Hati

Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta
Lahir ke dunia
Tidak kuduga
Cacat begini

Bukan kuminta
Kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua..




13 Any comments?:

Qaseh said...

:(....ahli syurga pasti utknya....

my autistic son ariff said...

puas cari berita pasal luqman harith la ni baru jumpa dalam abang long punya blog. cik qaseh pun kawan saya juga...keep on chat dengan saya and lets share the experience dgn saya yang sama senasib dgn abang long...msnizam madin@facebook.com

D'ClassicShoppe said...

Luqman sangat comel... saya doakan dia sembuh seperti sediakala satu hari nanti...aminn..

Siti Aziz said...

serius...luqman mmg comel.. semoga Allah permudahkan segala urusannya dan keluarganya.. dunia dan akhirat..amin...

yui92 said...

ini rahmat... kalau dijaga dengan penuh sabar dan redha.... xmustahil anak ini akan selamatkan ibubapanya dari api neraka kelak




p/s: ustaz aku cerita dulu...lagu ini liriknya tak wajar...sebab seolah2 mempersoalkan ketentuan tuhan...

KurekureKecik said...

pasti ada hikmah disebalik ujian yg Tuhan berikan....semoga luqman sembuh sepenuhnya dan tabah

Cik Nana Serindit said...

Setiap ujian tu pasti ada hikmah... ALLAH menguji pada mereka yang mampu... semoga adik ni sembuh suatu hari nanti.. amin

wanacesh said...

subhanallah,,hensemnya luqman,,=) bertuah ada ibubapa yang bersabar membesarkanyya,,insyaalah ini ujian untuk ganjaran yang lebih besar di sana =)

Bieyhanny Manthorntee Iberahim said...

setiap dugaan dari allah tu pasti ada ganjaran yg menanti BR di sana.....semoga Luqman akan sentiasa di rahmati allah...amin

Zac Rega said...

Ujian daripada Allah , setiap yang berlaku ada hikmahnya .. saya turut simpati dan berdoa agar abang Luqman akan sihat suatu hari nanti . Amin .

huzazi said...

Salam untuk Tuan dan paling istimewa untuk anak Tuan.
Firman Allah ; Az-Zumar :10
Sungguh akan dibayar upah (pahala orang-orang yang sabar itu dengan tiada batas hitungan.
Firman Allah; Muhammad : 31
Kami (Allah) pasti akan menguji kamu, hingga nyata dan terbukti mana yang pejuang dan mana yang sabar dari kamu.
Abdu Said dan Abu Hurairah r.a berkata; Bersabda rasulullah saw. "Tiada seorang muslim yang menderita kelelahan atau penyakit atau kesusahan (kerisauan) hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya. (hadith riwayat Bukhari/Muslim)
Syurga pasti baginya & moga sabar kalian ...Syurga ganjarannya.

huzazi said...

Salam untuk Tuan dan paling istimewa untuk anak Tuan.
Firman Allah ; Az-Zumar :10
Sungguh akan dibayar upah (pahala orang-orang yang sabar itu dengan tiada batas hitungan.
Firman Allah; Muhammad : 31
Kami (Allah) pasti akan menguji kamu, hingga nyata dan terbukti mana yang pejuang dan mana yang sabar dari kamu.
Abdu Said dan Abu Hurairah r.a berkata; Bersabda rasulullah saw. "Tiada seorang muslim yang menderita kelelahan atau penyakit atau kesusahan (kerisauan) hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya. (hadith riwayat Bukhari/Muslim)
Syurga pasti baginya & moga sabar kalian ...Syurga ganjarannya.

Azma said...

Salam..

Saya memang mencari di mana 'kita serupa' semalam. Saya cari DS tapi x jumpa. Saya jumpa CP tapi saya x klik. Bila BR letak di chatbox saya, br saya sampai ke sini.

Memang kita serupa tp ujian buat BR mmg lagi hebat. Dah besar luqman sekarang ye. Dan memang hensem.. :)
Still perlu support utk duduk ye?

Hopefully, luqman boleh berdikari untuk meneruskan kehidupan. Doa buat luqman dari saya..

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'