30 April, 2010

Vespa 150 Super Penuh Kenangan...


Inilah motosikal Vespa peninggalan arwah ayah. Semasa hayat beliau cukup sayang dengan motor Vespa ini. Dibeli dan didaftarkan pada tahun 1972 semasa beliau bertugas di Daerah Pendang, Kedah. Akupun masih kecil lagi waktu itu..



Spesifikasi: Vespa Super MKII

Cubic capacity : 145.45 cc
Power : 6.93hp
Bore x Stroke : 57 x 57 mm
Manufacturer of the engine : Piaggio
Type of the engine : 2 stroke, One-cylinder
Max. speed : 72 km/h
4 gears
Voltage : 6 V
Tyres : AV : 3.50 x 8", AR : 3.50 x 8"
Tank : 7.7 liters
Consumption : 2.17 l/100 km
Weight : 93 kg



Dah hampir 5 tahun tidak bergerak dan tidak dihidupkan enjinnya. Tersimpan di bawah rumah. Body semua masih cantik lagi. Warna asalnya ialah warna cream. Emblem piaggio berbentuk hexagon.



Selalu juga orang singgah ke rumah minta hendak beli... Emak aku pula yang susah hati sebab terpaksa melayan dan memberi berbagai alasan kepada mereka yang datang bertanya.



Tetapi aku sentiasa memastikan cukai jalannya sentiasa hidup sehingga kini dan bercadang untuk membuat restroration semula sepertimana motosikal Honda CB100 yang terdahulu.



Selepas ini bolehlah simpan jambul (remos), lagak A. Mahmud, pusing-pusing kampung...


6 Any comments?:

TokNabe said...

Dulu kat rumah sy ni ada satu sebijik mcm ni...tp kaler hitam rasanya kepunyaan mertua sy. Lama dok terperok dlm stro, vespa ni kemduiannya dijual.

Si Kenit said...

OH, vespa! kenapa tak baiki je.
i love vespa bery much. kehkehkeh +D

mbah cyber said...

Wah antik juga vespanya,,mirip ama punya mbah dirumah

Syida Shukor said...

agak agak kalau pink cantik tak ? :P

Anonymous said...

jgn jual..hidup kan kembali zaman s.mahmud

AKU DIA DAN VESPA said...

woo.. jgn jual.. sayang neyh.. repair2 ciket.. touch up cikit.. kompem mantopp..

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'