29 December, 2010

Ngangkung... Siapa Yang Kena?


Bertujuan hanya sebagai info, di sini BR paparkan sekeping tiket nombor ekor (Magnum 4D) di mana tarikh cabutannya ialah pada hari Khamis 17.04.1986 iaitu kira-kira 24 tahun yang lalu.

Tiket seperti ini memang tidak asing lagi kepada mereka yang 'kaki nombor' dan semoga ianya akan mengembalikan semula nostalgia kepada mereka sama ada yang telah insaf atau pun yang belum insaf... He.. he..


(Sila klik untuk besarkan imej)


4-D Numbers Forecast ini dikeluarkan oleh Magnum Corporation Berhad dan All prizes guaranteed in full.


Pada waktu itu penggunaan komputer masih belum meluas dan tulisan manual telah digunakan berbeza dengan sekarang di mana tiket nombor ekor adalah cetakan komputer sepenuhnya.

Nombor yang dipilih ialah 7491 bernilai RM5 (Kecil). Jelas kelihatan pada tiket tersebut ialah investment ialah RM4.75 manakala Gaming Tax (Dibayar kepada siapa Gaming Tax ini?) ialah RM0.25. Tiket ini adalah untuk siri cabutan yang ke-46 pada tahun tersebut.


Moral Value: Judi Adalah Haram Di Sisi Islam.


9 Any comments?:

Monalea said...

Ngangkung...janganlah ngangkung

frightrice said...

Hahaha, nanti ada yg try beli no. ni :)

maria_m0hamadiah said...

haha.. yang penting HARAM!

Freaky said...

haha tak pandai na tgk / bace no ekor.

Miecyber said...

Jangan ada yang anggap entri ni promote magnum sudahlah hehehee

Bila saya blogjogging $$$$$$.....

MARKETING said...

GUNA KAN LAH WANG ANDA SEBAIK-BAIKNYA JANGAN NAK MEMBAZIR

suciyellow said...

haloo

salam kenaal

zahrin said...

Magnum atau nombor ekor pernah juga saya main di zaman 80an.Ketika itu baru kerja dalam setahun dua macam tu la.Dekat tempat saya kerja ramai budak2 main nombor,ada yang beli cara black market dan ada yang beli di agensi Magnum.

Biasanya saya dan kawan2 beli nombor berdasarkan nombor kete yang berlaku aksiden atau apa2 jua kejadian yang pelik2.

Pernah suatu ketika kami terserempak dengan sebijik kete VW terbalik kat selekoh tajam yang mana keempat empat tayar kete mendongak langit.Apa lagi saya dan kawan2 pun belila nombor kete itu.Tak silap saya nombornya 2777.
Nak tahu apa keputusannya?

Esoknya pagi2 lagi dah cari surat khabar.Suratkhabar bukannya tengok first page tapi tengok ms belakang sekali.Alangkah terperanjatnya saya dan kawan2 mendapati nombor yang naik ialah 7772 first prize.

Saya dan kawan2 menyesal tak ambil nombor cara terbalik kerana mengikut kejadian kete terbalik.

Lagi satu,di tempat keja saya ada seorang staf botol kicap(India)suka main nombor.Nombor yang tak pernah miss dia beli ialah nombor ketenya.
Satu hari saya dan kawan2 nak pekenakan staf ni.Biasanya saya masuk keje pukul 8pagi dan staf india ni masuk kul 9pagi.
Jadi sebelum dia masuk keje saya ambil suratkhabar The Star dan saya ubahsuai keputusan nombor ekor untuk menjadikan nombor faberetnya naik.Kalau dilihat memang sebijik nombor faberetnya keluar.

Lebih kurang Pukul 8.40pagi india ni pun masuk ofis.Benda yang mula2 dicapainya ialah suratkhabar The Star dan diselaknya pada ms belakang sekali.Apalagi dia pun kata ayoyo,terus belah bawa kete.Agaknya nak claim hadiah la tu.
Tak lama kemudian dia pun balik masuk ofis dan ketawa berderai derai.Kami pun ketawa.Rupa2nya dia tersedar bahwa dirinya dah tertipu dengan keputusan nombor ekor.

Dulu pernah juga kena nombor ekor tapi tak banyak dapat,lebih kurang seribu lebih je.Kalau dapat tahu oleh kawan2 ofis,kena la belanja makan.Biasanya kalau kena nombor tak boleh heboh,nanti pokai kita.Ada tu kawan mintak sponsor belanja makan selama seminggu.
Dah tahu macam ini punya gayanya,esok2 kalau menang buat diam2 je.Kalau kalah tak mengapa buat heboh "Cis miss satu nombor!"

Sekarang ni dah tak main nombor dah,dah tobat nasuha.

Blues Riders said...

BR to zahrin:
tak berani nk komen.. hahaha...

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'