26 April, 2010

Basikal Mini Ruby Di Tahun 70an

Inilah basikal mini yang dihadiahkan oleh arwah ayah supaya aku ke sekolah pada awal tahun 70an dahulu. Masih wujud hingga kini tetapi sudah lama tidak digunakan. Memang blues habis...

Puncanya ialah kerana pada waktu itu memang aku tidak mahu ke sekolah, jadi basikal inilah dijadikan umpannya... Namun begitu aku tetap tidak mahu ke sekolah he.. he..Masih boleh berdiri dengan kukuh dan teguh. 70% masih ori. Pada waktu itu basikal mini ini memang cukup popular dan pada hari inipun masih kelihatan lagi 'orang-orang lama' yang menggunakannya terutama di pekan-pekan kecil.Keluaran yang seusia dengan basikal Chooper. Masa mula-mula beli dahulu ada rambu-rambu di handle grip dan ada bakul berwarna putih di hadapan. Ala-ala hippies gitu..Lambang jenama Ruby.

Brek belakang.. Teknologi apa akupun tak tahu.Brek depan menggunakan V-brake.Saddle masih ori tetapi sudah terlalu uzur. Basikal inilah yang pernah aku gunakan di zaman kanak-kanak dahulu berkayuh setiap pagi dan petang sampai tidak ingat makan dan minum.


1 Any comments?:

kayrol said...

ada lagi ker basikal ni...tentu mahal skrg ni

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'