12 April, 2010

Bekas Tembaga Bertangkai Tiga Keturunan...Bekas tembaga bertangkai ini adalah kepunyaan seorang rakan, saudara Tokan iaitu tuan tanah puakajoran.blogspot.com. Berapakah usia bekas ini aku tidak pasti tetapi menurut Tokan, bekas ini telah diwarisinya semenjak 3 keturunan yang lalu.Seperti ada sesuatu yang tersembunyi dan memiliki aura yang tersendiri apabila melihat kepada bekas ini... Mungkin juga kerana usianya yang telah cukup lama.Sungguh cantik jika dikilatkan kembali.

Beratnya boleh tahan juga bang.. kak long.. He.. he..Pemandangan dari atas.


Pemandangan dari atas setelah tudungnya dibuka.Close-up, terdapat tulisan 'P.K.F. Registered Trade Mark' di bahagian tangkainya dengan cop gajahnya sekali.Juga terdapat tulisan 'P.K.F KALAHASTI'. Mungkin nama syarikat yang menghasilkannya.Tudungnya akan tertutup kemas kerana terdapat 'trip' seperti bekas kedap udara.

Menurut Tokan lagi, beliau menggunakan bekas tembaga ini sebagai tabung. Katanya untuk ke Tanah Suci dengan menggunakan duit syiling...


Nota: Sebarang perkongsian maklumat mengenai bekas tembaga ini daripada para pengunjung amatlah dialu-alukan.


3 Any comments?:

Hilal Azmi said...

berkat btul la kalo dapat p Haji dengan duit syiling hasil kumpul kita...HOhoho... Insyaallah mabrur haji tue..ehehe

Tokanpuakajoran® Cikgu Budr said...

INSYAALLAH...DOAKAN..

Ridhuan said...

Blog ni pasal barang antik ke? Sy rasa kalo u bole cerita pasal kegunaan benda2 ni dulu2 lg bagus.. baru nampak historical values..

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'