30 August, 2010

Jawapan Bagi Teka-teki Siri 2/2010



Setelah 48 jam berlalu, seperti yang telah dijanjikan, hari ini BR akan umumkan jawapan sebenar dan siapakah pemenang bagi soalan teka-teki siri 2/2010 yang telah disiarkan pada 28.08.2010 yang lalu. Terima kasih kerana sambutan yang diberikan amatlah menggalakkan. Tetapi sebelum itu mari kita lihat dahulu jawapan-jawapan yang telah diberikan oleh 19 orang peserta yang telah mengambil bahagian:

1. fatiah - penutup tin.
2. iaryylr - penyukat.
3. Hairil Rizal - takde klu ke?
4. MgtBobber - Sudu untuk pakai kasut tu bro!
5. Aidi-Safuan - besi aluminium.
6. Anne - pemegang tudung periuk.
7. ikebal - scoop aiskrim.
8. ASaDa RyutaRo - penutup tin.
9. tia - untuk pakai kasut!
10. kakrose@kakyon - alat untuk pakai kasut.
11. ~^CoKLaTsToBeRi^~ - blade kipas.
12. zaujahafis - fishing spoon / cam penutp ti tak logik / buah rantai
13. Misterious Yuyu - blade kipas / bhgn atas kepit kuku.
14. MUZAFFAR - bilah kipas lama.
15. Gusti Ayu - tempat gantung langsir zaman dulu-dulu kot.
16. Fitri Osman - Pembuka penutup tin yang sudah patah.
17. zahidah dihaz - 'pela' a.k.a. kipas untuk boat.
18. Rezza - rupa macam sudu kasut!
19. nur aisya humaira - ape plak ni br???


Inilah jawapan sebenar kepada soalan tersebut iaitu Alat Pemakai Kasut atau Sudu Kasut. Setelah jawapan-jawapan diteliti oleh para juri dan juruodit bertauliah, keputusan pemenangnya ialah: MgtBobber berdasarkan beliau adalah peserta PERTAMA yang telah menjawab dengan betul meskipun jawapan seterusnya yang diberikan oleh tia, kakrose@kakyon dan Rezza adalah betul juga.


Sebenarnya apalah sangat pada hadiah yang ditawarkan, tetapi tujuan sebenar BR ialah untuk memeriahkan lagi dunia blog ini di samping lebih saling mengenali dan mengeratkan silaturrahim sesama rakan bloggers. Selain daripada itu dapat juga kita mengenali semula barang-barang lama yang semakin dilupakan terutama kepada generasi muda kini. Rujuk: http://bluesriders.blogspot.com/2010/08/teka-teki-apakah-benda-ini.html


Tahniah kepada Bro MgtBobber yang telah berjaya menjawab dengan betul. Sila berikan nombor telefon bimbit anda (Maxis, Celcom atau Digi sahaja) untuk menuntut hadiah yang telah dimenangi.

Kepada yang tidak berjaya, cuba lagi di lain kali kerana banyak lagi teka-teki berdasarkan gambar yang akan BR kemukakan selepas ini. Mungkin selepas ini nilai hadiah akan di 'up' kan sedikit memandangkan soalan-soalannya yang lebih mencabar fikiran dan perasaan. Untuk makluman, semuanya ini hanyalah untuk suka-suka sahaja dan tiada sebarang maksud yang tersurat mahupun tersirat...


Alat pemakai kasut atau sudu kasut adalah satu alat yang direka khas supaya pemakaian kasut akan menjadi lebih mudah tanpa perlu menjolokkan jari di bahagian belakang kasut untuk memakai kasut. Sesuai untuk sebarang kasut lelaki dan wanita terutamanya kasut 'serelom'.

Alat ini juga bertujuan untuk mengelakkan di bahagian belakang kasut akan cepat rosak akibat terpijak oleh tumit kaki ketika memakai kasut.


Alamat kedai kasut yang tercatat pada alat ini iaitu United Shoes, 475C, Penang Road, Penang. Tidak pasti lagi sama ada kedai kasut ini masih lagi beroperasi lagi atau tidak kerana sudu kasut ini telah lama dimiliki iaitu semenjak BR masih kanak-kanak lagi.


-------------------------------------------------------------------------------------------------



Cadangan untuk juadah berbuka hari ini:


Resepi Apam Lapis


Bahan-bahannya:


3 biji telur ayam
4 cawan tepung gandum
2 gelas ice-cream soda
3 jenis pewarna
2 gelas gula halus


Cara Membuatnya:

Telur dipukul dengan gula hingga hancur dan masukkan ice-cream soda. Masukkan Tepung.
Kalau adunan terlalu pekat, masukkan sedikit lagi ice-cream soda.

Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan tiap-tiap bahagian itu dengan warna-warna yang dipilih.
Sediakan pengukus. Tuangkan selapis-selapis adunan tadi dan kukuslah hingga masak.


Selamat mencuba!


13 Any comments?:

Sue.N said...

alat pemakai kasut rupanya..
nasib baik saya tak jawab senduk nasi.

Nice riddle !

fathiah said...

hahahaha. xpenah dgr r

jakionline inc said...

beri tepukan kepada pemenang .. hehe

Adimuz said...

Tahniah kepada pemenang. Tak sangka itu jawapannya pasai tak pernah tengok benda macam tu.

zalizalu said...

bro BR, sudu kasut tu ap? tak paham... huhu

tia said...

yay betul...walaupun tak menang..hehe..ayah kita pernah ada satu..

Uruchimaru @ kf said...

soklan cukup mncbr..
tahniah yg dpt jwb dgn tepat!

Vin Tsen Gan said...

Cool soles :)

~^CoKLaTsToBeRi^~ said...

aku tak menang.
nak bagi jugak no fon boleh?
kredit expired pulak malam ni... =P

Hairil Rizal said...

Itu benda mmg mencabar minda bro. Saya jarang pakai kasut (pakai sandal) sbb tu tak tau itu apa barang.. haha.. alasaaaan!

HIDUP SEORANG BLOGGER said...

TAHNIAH bagi semua yang telah menjawab dengan benar

Azwan Ismail said...

terlepas pulak..tak sabar nak tunggu next teka teki ni..

omzen said...

hohoho.... good artikel !!! mw mnunggu slnjutnya... ehh koment balik ya,, slm blogger

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'