04 May, 2010

Bekas Rokok Capstan 1970an


Tahukah anda bahawa pada tahun 70-an dahulu terdapat satu jenama rokok iaitu Capstan. Cukup popular di kalangan perokok tegar selari dengan jenama rokok Player's Gold Leaf, 555 (Tiga Lima), Rough Rider (Rokok Tembak dan cara membukanya ialah dengan menolak macam kotak mancis), Craven A, Lucky Strike dan sebagainya.


Apa yang akan ditunjukkan di sini bukan kotak rokok Capstan tetapi bekas untuk mengisi rokok Capstan iaitu dijual secara pakej mengandungi beberapa kotak rokok Capstan di dalamnya.



Kalau tidak silap bekas ini boleh diisikan dengan 5 kotak rokok dan kotak rokoknya berwarna putih.


Terdapat butang tekan, butang kahwin atau orang kampung aku panggil 'butang tet' supaya bekas akan menjadi lebih kemas apabila ditutup.



Tidak sesuai untuk dijadikan bekas pensel kerana saiznya yang agak besar.



Setelah kesemua rokok-rokok di dalamnya habis dihisap, bekas kotak Capstan ini bolehlah digunakan untuk mengisi barangan kecil seperti butang, klip kertas, alat tulis dan sebagainya.


Moral Value: Katakan Tidak! Pada Rokok he.. he..


7 Any comments?:

baginda® said...

gila oldskool

missnina said...

tak pernah kulihat la
magic

LIPISLADY said...

Sallam, ada lagi simpam kotak tu yee...30 tahun dah...

pak long said...

salam...
time ni pak long umo lam 7 tahun...memang nostalgia rokok tu...

9W2OCC SHAM said...

nostalgia betul n3 hang ni,,,
ada lg yg mungkin tak pernah org skrang jumpa,,,
antaranya PLAYERS,CAPTAIN,,, ADA SATU lg teman lupa nama dia,,, rokok cam lucky strike tak de filter tp kotak dia tolak cam kotak mancis,,, ahhh,,, lupa la,,,

Qaseh said...

salam ziarah :)

70an...x lahir lagik..huhuhuh
jenuh jugak n habiskan rokok satu kotak tu erk...tapi kalau perokok tegar....ape adehal kan...

Mario said...

Salam
Adakah tin ini dijual saya minat nak beli

Related Posts with Thumbnails
 

'http://bluesriders.blogspot.com @ shabramli@gmail.com'